Schrijf je nu in!

* Ontvang de laatste tips, tricks en artikelen voor jonge moeders of mommies to be in jouw mailbox!

Trending News

8 Weken zwanger

Als je 8 weken zwanger bent, zit je al bijna aan het einde van de tweede maand. En hoewel je misschien nog geen buikje kunt zien, begint het zwanger zijn waarschijnlijk eindelijk echt tot je door te dringen.

Tussen week 8 en 12 heb je de eerste afspraak bij de verloskundige voor een intakegesprek of misschien ook een echo. Als er een echo gemaakt wordt, kun je zelfs het hartje van je baby zien kloppen. Hoe cool is dat?

Hoe groot is de baby als je 8 weken zwanger bent?

Tijdens week 8 van je zwangerschap, is de baby zo groot als een framboos, weegt ongeveer 2 gram en is 1 cm groot. Je baby groeit elke dag ongeveer een millimeter.

Hoe ver ben je in de zwangerschap als je 8 weken zwanger bent

Je bent nu bijna 2 maanden zwanger.

8 Weken zwanger van een tweeling?

Als je 8 weken zwanger bent van een tweeling kun je misselijker worden, eerder last krijgen van vermoeidheid en je wordt veel sneller dikker en zwaarder dan bij een gewone zwangerschap. Dit wordt veroorzaakt doordat je veel meer van het zwangerschapshormoon hCG in je bloed hebt als je in verwachting bent van een tweeling.  Het is belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren en voldoende rust te nemen.

Een tweelingzwangerschap kan al vroeg in de zwangerschap via echoscopisch onderzoek worden vastgesteld. Meestal kom je onder controle bij een gynaecoloog als je zwanger bent van een tweeling. De gynaecoloog zal jou en de baby’s nauwlettend in de gaten houden. Dit omdat de kans op complicaties groter is, zoals hoge bloeddruk, ijzertekort, vroeggeboorte of een te laag geboortegewicht.

8 weken zwanger

De zwangerschapssymptomen bij 8 weken zwanger

Door de veranderingen in de hormoonhuishouding heb je nu een versterkte geur- en smaakwaarneming. Wat je voorheen heel lekker vond, kan je nu ineens niet meer te pruimen vinden. Andere zwangerschapssymptomen die je zou kunnen ervaren als je 8 weken zwanger bent zijn:

Pijnlijke borsten: Je borsten worden groter, gevoeliger en kunnen ook pijnlijk zijn. De verandering in je hormoonhuishouding zorgen voor een betere doorbloeding. Je lichaam is begonnen met het voorbereiden van  om straks borstvoeding te kunnen geven.

Vermoeidheid: Zwangerschapshormonen gieren door je lichaam, je bloeddruk en bloedsuikerspiegel zijn lager dan voor de zwangerschap. Je lichaam produceert meer bloed en je kan last krijgen van stemmingswisselingen. Het is heel normaal dat je tijdens de zwangerschap vaak heel erg moe bent. Probeer toe te geven aan de vermoeidheid door zoveel mogelijk rust te nemen en op tijd naar bed te gaan.

Ochtendmisselijkheid: Ook in week 8 van de zwangerschap zal je nog steeds last hebben van misselijkheid. Eet verspreid over de dag kleine hoeveelheden en eet zo gezond en gevarieerd mogelijk. Gemberthee en vitamine B6 kunnen helpen tegen zwangerschapsmisselijkheid.

Verhoogde reukzin: Je reukvermogen is enorm veranderd. Het hormoon oestrogeen is hier voornamelijk verantwoordelijk voor. Het kan nu zomaar zijn dat je van een bepaalde geur misselijk wordt terwijl je daar voor je zwangerschap totaal geen last van had. Probeer zoveel mogelijk geuren te vermijden waar je gevoelig voor bent.

Zwangerschapskrampen: Bij 8 weken zwangerschap zijn de krampen vaak mild en redelijk onschuldig. Je organen moeten plaats maken voor je groeiende baarmoeder en worden daardoor iets verdrukt. Doordat de baarmoeder groeit komt er steeds meer druk te staan op de banden, dit veroorzaakt bandenpijn. Als de krampen hevig zijn of als je je ergens zorgen over maakt, neem dan contact op met je huisarts of verloskundige.

Obstipatie: Tijdens je zwangerschap kunnen zwangerschapshormonen obstipatie veroorzaken. Die moeilijke stoelgang kan ervoor zorgen dat je jezelf extra opgeblazen voelt. Bovendien zou je ook nog vocht vast kunnen houden. Vezels stimuleren de werking van de darmen, dus zorg ervoor dat je voldoende binnenkrijgt door groenten, fruit, volkoren producten of peulvruchten te eten. Het is ook belangrijk dat je voldoende drinkt. Probeer gemiddeld tussen de 1,5 tot 2 liter vocht per dag te drinken. Maak verder iedere dag een wandeling, zodat je tijdens de zwangerschap zoveel mogelijk in beweging blijft.

Vreemde dromen: Hoewel de oorzaak van levendige en vreemde dromen tijdens de zwangerschap niet duidelijk is, zijn deze dromen heel normaal. Door enorme veranderingen in je hormoonhuishouding ben je vermoeider dan normaal en heb je meer slaap nodig. Bovendien ben je emotioneler en moet je je gaan voorbereiden op een compleet ander leven. Je hebt gewoon zoveel aan je hoofd, misschien zijn dromen een manier om je emoties te kunnen uiten.

Bloedingen: Het kan verontrustend zijn om bloed te verliezen als je 8 weken zwanger bent. Het kan immers een eerste teken zijn van een miskraam. Gelukkig verlopen ongeveer 50% van de zwangerschappen met bloedverlies probleemloos. Oorzaken van bloedverlies zwangerschap in het eerste trimester kan je op onze pagina over bloedverlies zwangerschap vinden.

8 Weken zwanger: Wat gebeurt er met en in de buik?

De baarmoeder groeit, met als gevolg dat je organen plaats moeten maken en soms worden weggedrukt. Je darmen liggen meer aan de oppervlakte en zetten op door de zwangerschapshormonen. Hierdoor kan je buik er iets dikker uitzien. Het zou zo maar kunnen dat je de rits van je broek niet meer dicht krijgt. Je baby heeft echter nog maar de grootte van een framboos en kan zich al flink bewegen in de baarmoeder. Echter, is die kleine luierboef nog zo klein dat je er niks van zult voelen.

8 Weken zwanger: Hoe ziet de baby eruit?

Je staat er misschien versteld van maar je baby kan zijn armpjes en beentjes al bewegen. Dit kan je echter nog niet voelen. De bewegingen zijn al wel te zien op een echo. In deze week wordt een begin gemaakt met de omvorming van kraakbeen tot botweefsel van het skelet van die kleine. De teentjes en vingertjes krijgen ook vorm en worden van elkaar gescheiden.  Ga goed voorbereid naar de eerste controle bij de verloskundige of gynaecoloog. Bereid eventueel de diverse vragen die je hebt voor.

Uitgerekende datum laten bepalen door de verloskundige

Om de uitgerekende datum goed te berekenen is het van belang dat je weet wanneer de eerste dag van je laatste menstruatie was. Daarnaast is een inschatting van hoelang je normale menstruatiecyclus duurt ook handig. De verloskundige vraagt ook wanneer je gestopt bent met anticonceptie (de pil, prikpil of spiraaltje) als dit van toepassing was en op welke datum de zwangerschapstest positief was. De verloskundige berekent de zwangerschapsduur en rekent de (voorlopige) datum uit waarop je bent uitgerekend aan de hand van de laatste menstruatie. Als je 11 weken zwanger bent kan je een termijnecho laten maken. Na deze echo weet je precies wanneer je uitgerekend bent.

Inschatting van overige risico’s tijdens de zwangerschap

De verloskundige heeft ook veel gegevens van je nodig om te kunnen beoordelen of je in de zwangerschap een verhoogd risico loopt op bepaalde complicaties. Of dat je misschien in aanmerking komt voor bepaalde onderzoeken. Dit is van belang bij eventuele afwijkingen of ziekten die in jou of in de familie van je partner voorkomen. Natuurlijk is er ook gelegenheid om zelf vragen te stellen.

Tijdens de eerste controle wordt standaard bloed afgenomen om jouw bloedgroep en resusfactor vast te stellen. Tevens controleren ze het bloed op Hepatitis B, SOA’s en HIV en de hoogte van het ijzergehalte en bloedsuiker. De urine testen ze op aanwezigheid van eiwitten en glucose en verder meten ze jouw bloeddruk. Je wordt gewogen en gemeten en de verloskundige zal ook aan je buik voelen en de grootte bepalen van je baarmoeder. Als je 12 weken zwanger bent dan kan je luisteren naar het hartje van die kleine luierboef. Hiervoor moet je dus nog even geduld hebben!

Zwangerschapschecklist: bij 8 weken zwanger

  • Maak een afspraak bij een verloskundige of gynaecoloog die je vertrouwt
  • Plan je maandelijkse controleafspraken bij de verloskundige of gynaecoloog die je uitgekozen hebt.
  • Bedenk samen met je partner een leuke manier om eindelijk het grote nieuws te vertellen aan familie en vrienden.